joi, 21 februarie 2013

Salam de biscuiti

Desi considerate de multi banale, am inceput sa redescopar dulciurile copilariei. Sunt la fel de bune pe cum mi le aminteam, ba mai mult : sunt pline de amintiri! Imi aduc aminte cu drag de ciocolata de casa, un dulce tare ravnit, de bomboanele cu nuca de cocos ( acum le zice Rafaelo), de Alba ca zapada, de prajitura Televizor, de napolitanele de casa... 
Astazi m-am oprit la banalul salam de biscuiti care, cu putina imaginatie, poate deveni mult mai savuros! In loc de banalul rom se poate testa o aroma mai exotica ( eu am folosit doua pastai de TONKA in completarea vaniliei), se poate adauga putina visinata, se pot pune fructe confiate, se poate pune CIOCOLATA... sunt atat de multe optiuni incat acest desert se schimba radical.

Salam de biscuiti
Reteta in sine este foarte simpla, nu necesita coacere. In fapt, poti sa nu ai nici cel mai mic talent culinar si tot iti iese :)



Lista de ingrediente :
- 1/2 kg de biscuiti normali (daca puteti sa luati din cei varsati este foarte bine)
- 150 gr unt
- 1 cana de lapte
- 1/2 cana de zahar tos
- diverse arome  ( eu am folosit 2 pastai de tonka in combinatie cu vanilia. Recomand cu mare drag!)
- 1/2 cana de nuci curatate si maruntite
- 100 g stafide
- 200 g rahat divers colorat
- optional o mana de fructe confiate ( ananas, caise, curmale) si/sau jumatate de tableta de ciocolata taiata mai marunt
- 2 linguri de cacao
- folie de plastic
- optional 2-3 linguri de cocos ras pentru ornat

Pentru inceput am hidratat stafidele si fructele confiate in putina apa. Daca nu aveti copii prin preajma se poate folosi si niscaiva alcool :)
Biscuitii se toaca sau se rup bucatele, nici prea mici, nici prea mari. Eu i-am bagat in robotul de bucatarie si i-am pulsat pana am obtinut bucati cat unghia.
Laptele se pune la fiert impreuna cu untul, cacaoa, pastaile de tonka razuite fin, esenta de vanilie si zaharul si apoi se lasa la racit. Se toarna peste amestecul de biscuiti, se adauga fructele confiate, stafidele, nuca, rahatul taiat cubulete si ciocolata si se amesteca.
Se obtine un fel de aluat, neuniform, in care se simt grosier biscuitele, rahatul, fructele...
Se intinde folia, se presara cu nuca de cocos ( eu nu am vrut, imi place simplu), se pune compizitia peste folie si se ruleaza sub forma de salam. Mi-au iesit 3 bucati marisoare pe care le-am lasat la frigider sa se intareasca circa 3-4 ore.
Se taie felii si se serveste cu pofta, impreuna cu prietenii, vecinii si copii.

Salam de biscuiti

E spornic si are o mare calitate : transforma niste biscuiti banali intr-un desert aromat!

5 comentarii :

Luisela Conte spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Luisela Conte spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Luisela Conte spunea...

Si puo congelare questo dolce o no.grazie

Luisela Conte spunea...

Se poate congela se ai facut mai mult

Oana spunea...

Cred ca da...

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...